На днешната дата преди 35 години професорът от Университета Карнеги-Мелън Скот

...
На днешната дата преди 35 години професорът от Университета Карнеги-Мелън Скот
Коментари Харесай

Електронната усмивка навършва 35 години

На днешната дата преди 35 години професорът от Университета „ Карнеги-Мелън ” Скот Фалман първи предложил да се употребяват три следващи признака – двуеточие, тире и затваряща скоба – с цел да отбелязя „ усмихващо се лице ” в текст, набран на компютър. То станало съществено попълнение на електронния лексикон.

Историята е съхранила писмото, което Фалман изпратил на локалната електронна дъска с обявления, която била първообраз на днешните конгреси и в това време се явявала като главно средство за другарство сред чиновниците в университета.

Ето го и самото писмо: 19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman:-) From: Scott E Fahlman I propose that the following character sequence for joke markers::-) Read it sideways.
Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use:-(

Историческото известие било предшествано от продължителна полемика, в която участниците обсъждали въпроса какви знаци следва да се употребяват, с цел да се покаже, че известието носи комичен темперамент. Това изображение след това получило наименованието „ смайл ” от анг. Smiley (усмихващ се).

Важно е да отбележим, че известието, в което за първи път е употребен „ смайл ”, е намерено едвам през 2002 година в архива на дъската за обявления, непокътнат на лента.

Вижте цялостният текст на страницата на Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР